Spaans eten

Spaans eten? Bestaat er een Spaanse keuken? Natuurlijk is die er! De cultuur van restaurants en bars is fantastisch. In het weekend genieten hele families van de maaltijden in de “horeca”.

Wist je dat Spanjaarden vaak hun ontbijt (desayuno) nuttigen in cafés en bars voordat ze aan het werk gaan? Ook hebben ze vaak een pauze om tien uur ’s morgens, om samen met collega’s een kop koffie (café cortado) met toast ( tostada) te nuttigen.

Wat een verschil met de landen in Noord-Europa. In Nederland heb je geen echte ontbijt- of lunchcultuur. Een broodje eten in de auto, terwijl je de andere mensen in de file observeert.  Of twee broodjes kaas eten tijdens de middagpauze. Natuurlijk raak je daar wel aan  gewend. Het heeft ook zeker te maken met de werkuren in Nederland en het Noord-Europese klimaat. Stel je maar eens voor om paella te eten in een koude omgeving. Geen denken aan! De Zuid-Europese manier van leven lijkt veel gezonder, zonder veel stress. Hoewel de economische omstandigheden Spanje misschien zullen dwingen om meer Noord-Europese werkwijzen over te nemen, zullen Spanjaarden hun traditionele manier van leven niet overboord willen gooien. Het weer past zich immers ook niet aan?

En wat is dan eigenlijk die Spaanse eetcultuur? Laten we eerst maar eens naar de tijden kijken waarop men eet.

Ontbijten doet men ‘s morgens vroeg of om een uur of half tien.  (La desayuno) Alleen maar een koffie (café) met toast (tostada). Of Churros geserveerd met suiker en/of chocoladesaus. Heerlijk, vooral als je van zoet houdt!

Spanish breakfeast Marc Ben Fatma via Compfight

De lunch vindt doorgaans vanaf een uur of twee plaats. Nou ja, lunch, zeg maar gewoon een volledige warme maaltijd. Men noemt dit: la comida. Wat wordt er dan gegeten? Paella met vis (pescado) of vlees (carne) en groenten (verduras). Of tortilla, of gewoon iets met zeevruchten (mariscada). In ieder geval bestaat deze hoofdmaaltijd uit meerdere gangen, te beginnen met soep of salade. Als toetje (postre) eet men fruit (fruta), cake (tarta) of een echt spaanse lekkernij, de flan.

Tortilla Victor Bayon via Compfight

Daarna is het tijd voor de welbekende siësta. Deze duurt tot een uur of half vijf. Zeker nodig na zo’n copieuze maaltijd. Dit is vaak het moment om na te tafelen met familie of collega’s en wordt sobremesa genoemd.

Aan het eind van de werkdag, vaak pas om 7 uur ’s avonds is het tijd voor een drankje (aperativo) of een kleine hap (merienda).

En dan, om een uur of negen, tien, elf, is het tijd voor het diner, la cena. Dit is echter een veel lichtere maaltijd vergeleken met de comida. Een broodje, enkele tapas (raciónes de tapas) of een lekkere salade van de tapasbar.

Tapas, lekkere kleine hapjes, gecombineerd met drankjes, dat klinkt toch als het goede leven?

Share Button

Geef een reactie